Centrul de zi pentru vârstnici Bălțătești

Grija față de bătrâni este semn de gratitudine, căci din ei ne tragem; semn de respect pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și semn de dragoste.
500.000
lei
13.559
lei
300.000
lei

Proiectele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dedicate vârstnicilor sunt menite să fie semn de recunoștință și celebrare pentru aceia care ne-au călăuzit în viață. Prin numeroasele centre de zi și rezidențiale pe care le are în grijă sunt acoperite nevoile complexe ale vârstnicilor aflați în dificultate din județele Iași, Neamț și Botoșani. 

Realitatea zilelor noastre, unde 18% din populația României depășește vârsta de 65 de ani și aproape 2 din 4 dintre aceștia se confruntă cu singurătatea și lipsa resurselor, aduce cu sine o chemare la acțiune și solidaritate

Ca răspuns la această nevoie, Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia” al Centrului Eparhial Iași a pus bazele „Cluburilor Seniorilor: Centrul de zi pentru vârstnici Bălțătești (jud. Neamț) și Centrul de zi pentru vârstnici Miorcani (jud. Botoșani), ambele având ca scop îmbunătățirea accesului persoanelor vârstnice la serviciile sociale, medicale și de petrecere a timpului liber.

Centrul de zi pentru vârstnici Bălțătești

Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Pantelimon” Bălțătești, inaugurat în aprilie 2023, are în grija sa 180 de beneficiari, fiind dedicat seniorilor din comuna nemțeană care au vârsta trecută de 65 de ani și care au parte de o situație materială modestă. Aici, beneficiarii au parte gratuit, zilnic, de tratament de recuperare, având la dispoziție cabinete de  fizioterapie, hidroterapie, kinetoterapie, masaj și alte servicii necesare pentru îmbunătățirea sănătății.

În cadrul centrului se desfășoară și următoarele activități: informare și consiliere socialăconsiliere psihologicădezvoltarea deprinderilor de viață independentăabilitare și reabilitareintegrare și participare socială și civică.

Centrul de zi „Sfântul Pantelimon” Bălțătești

Alături de tratamentul medical și consiliere, centrul oferă în fiecare zi un prânz cald, asigurând astfel nevoia de nutriție corespunzătoare. De asemenea, sunt organizate și activități de petrecere a timpului liber, pentru a răspunde nevoilor complexe venite din partea pensionarilor. 

Centrul se angajează să ofere un mediu sigur, confortabil și plăcut, unde acești oameni pot socializa, se pot bucura de activități recreative și pot participa la evenimente culturale.

Pr. Vasile Găneanu, coordonatorul așezământului social-filantropic

În urmă cu 10 ani, am primit ascultarea de administrator și coordonator al Centrului «Sfântul Pantelimon», sub oblăduirea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Indiferent de funcțiunea lui, de la început până în prezent, acesta s-a vrut a fi un altfel de  acasă pentru mulți dintre cei care i-au trecut pragul. 

În ultimii 3 ani, am trecut printr-un amplu proces de restaurare și modernizare, având ca sursă principală de finanțare fonduri europene: clădirea Centrului a fost reabilitată și adusă la standarde moderne aceasta fiind dotată acum cu o bucătărie utilată modern, sală de mese, o bază de tratament pentru afecțiuni osteoarticulare și neuromotorii, spații de socializare, bibliotecă și altele, devenind Centru de zi pentru persoane vârstnice. 

În paralel, s-a implementat un alt doilea proiect european prin care 75 de beneficiari au primit lunar un pachet consistent cu alimente neperisabile, acces la servicii sociale, culturale, psihologice. 

În prezent, avem 180 de beneficiari care se bucură în mod gratuit de serviciile noastre: tratament, prânz cald, activități sociale, recreative, culturale. 

Ne dorim ca, dincolo de dimensiunea socială, deși imperativ necesară pentru cei vulnerabili, activitățile noastre să pună în prim plan întâlnirea omului cu Dumnezeu, pentru că doar El are mereu soluția desăvârșită pentru toate durerile și toată zdroaba noastră a tuturor.

pr. Vasile Găneanu, coordonatorul așezământului social-filantropic

Împreună pentru bătrânețe fără tristețe și viață fără de singurătate

Cu maturitatea lor duhovnicească, vârstnicii devin stâlpii care păstrează valorile creștine în cultura noastră, contribuind la armonia societății și a familiei. Biserica, mama tuturor oamenilor, are rolul de a încuraja în mod deosebit persoanele în vârstă să depășească starea de neputință și sentimentul de neîncredere, tristețe sau izolare. 

IPS Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Grija față de bătrâni este semn de gratitudine, căci din ei ne tragem; semn de respect pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și semn de dragoste. Grija pentru bătrâni, precum grija pentru copii, sunt semne ale civilizației.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovine

În medie, 232 lei pot asigura o masă caldă și tratamentul timp de o lună pentru unul din cei 180 de vârstnici de la Bălțătești. 

Donează și tu pentru a susține centrele care se îngrijesc de bătrâni, ajutându-i să participe activ la viața comunității!

 

Hai să fim Buni pentru Bunici!

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!